כירופרקטיקה – שאלות נפוצות
כירופרקטיקה היא תחום חדש יחסית ולא מוכר בישראל, לכן, עולות שאלות רבות במטרה להבין את המקצוע ואת תהליך הטיפול. אנו מביאים בפניכם את השאלות הנפוצות ביותר אותן אנשים מבקשים לדעת ותשובותיהן על מנת לספק הבנה טובה יותר של מקצוע הכירופרקטיקה ויתרונותיו.
המומחים ממליצים
- פרופ' שי שבת- אורתופד מומחה בכירורגיה אורתופדית
- ד"ר יוסי נגה-רופא מומחה בהרדמה ובמנהל רפואי
- ד"ר רון בכר – רופא ראשי לשעבר משמר הגבול משטרת ישראל
- פרופ' רפאל חרותי – מנהל חטיבת השיקום מרכז רפואי שיקומי רעות
- פרופ' חיים גמליאל – חוקר במדעי הרפואה ראש מכוני רות"ם למחקר
למי מתאים טיפול כירופרקטי?
הטיפול מתאים לאנשים הסובלים מבעיות גב, בלט דיסק או פריצת דיסק, בעיות מפרקים ובעיות ביציבה בכל הגילים. לנשים הסובלות מכאבי גב אחרי לידה. לתינוקות וילדים הסובלים מנטייה של הראש לצד אחד, עקמת ובעיות ביציבה. כיוון שהטיפול מתבצע ידנית יכול הכירופרקט להתאים את הטיפול באופן אישי ומדויק לפציינט שנמצא מולו: לגילו, למצבו ולבעיה ממנה הוא סובל. כמובן שחשוב לציין את חשיבותו של טיפול מניעתי לכל אחד ואחת, לשמירה על בריאות עמוד השדרה לאורך החיים. טיפול כירופרקטי בעמוד שדרה צווארי אינו מתאים לאנשים הסובלים מהסתיידויות בעורקי הצוואר.
האם טיפול כירופרקטי יכול למנוע ניתוח?
בהחלט כן! מגיעים אלינו אנשים רבים הסובלים מפריצת דיסק, קיבלו המלצה לניתוח ומנסים להימנע מכך. היעילות של טיפול כירופרקטי כה גבוהה שלא להגיע לפגישת יעוץ יהיה בגדר הפסד גדול. אנו זוכים למעלה מ 90% הצלחה בהצלת אנשים מניתוח לפריצת דיסק. עשר האחוזים הנותרים מורכבים מאנשים אשר קיבלו דיאגנוזה לא נכונה של פריצת דיסק ובאמת סובלים מבעיה אחרת לגמרי או של אנשים שהגיעו למצב בו חלקים מג'ל הדיסק כבר התנתקו ממנו ומסתובבים בתעלת חוט השדרה. במקרה כזה צריך להפנות את המטופל לניתוח. לאור ההצלחות שאנו זוכים להם מידי יום חשוב מאד לקבל את הטיפול המתאים לפריצת דיסק מוקדם ככל שאפשר.
כמה טיפולים אצטרך?
מספר הטיפולים תלוי כמובן בבעיה של המטופל, מצבו, מצב עמוד השדרה או המפרק ודשנות הדיסקים הבין חולייתיים בעמוד השדרה. במהלך הביקור הראשון במרפאה נערכת בדיקה של צילומים או הדמיות שנלקחו יחד עם בדיקה כירופרקטית מקיפה. לאחר מכן על סמך הממצאים נותן הכירופרקט את האבחנה, ההמלצות והערכה של מספר הטיפולים הנדרשים.
כיצד עובד הטיפול הכירופרקטי?
רקע: פריצת דיסק בגב או בצוואר מתרחשת כאשר חוליה בעמוד השדרה אינה יושבת בדיוק במקום בו היא אמורה להיות. תזוזה כזו בחוליות גורם ללחץ לא תקין על הדיסק שבין החוליות. כתוצאה מלחץ זה הדיסק נפרץ.
הטיפול: כירופרקט מחזיר בצורה מבוקרת את החוליות למקום, למנח תקין ולטווח תנועה תקינים. כתוצאה מהטיפול הכירופרקטי בפריצת דיסק יורד הלחץ מהדיסק, יש אפשרות לג'ל הדיסק לסגת ולחזור עד כמה שניתן למקומו וכך יורד גם הלחץ משורש העצב. תהליכים אלה מביאים להקלה מידית בכאב, מאפשרים למבנה ולפעילות העצבית לחזור לתפקד בצורה טובה יותר.
האם כירופרקט הוא רופא?
הכירופרקט הוא דוקטור לכירופרקטיקה D.C כירופרקטים בארצות הברית נחשבים לרופאים ממדרגה ראשונהPrimary Care, אליהם ניתן לפנות כגורם ראשון ברגע שישנה בעיה. הכירופרקט עובר מסלול לימודים של שש שנים המקביל בחלקו העיקרי למקצועות הנלמדים במסלול לרפואה כללית, לכן יש לו את הידע והכישורים הנדרשים להגיע לאבחנה מדויקת. במידה והבעיה ממנה סובל הפציינט אינה בתחום טיפולו כמו במקרים של ממצאים חריגים בהדמיות לדוגמה: אבנים בכליות, גידולים או מחלות עצם, יש ביכולתו של כירופרקט לזהות את הבעיה ולהפנות את הפציינט לגורם המתאים.
מדוע האורתופד שלי אמר לי לא ללכת לכירופרקט?
האורתופד והכירופרקט רואים אנשים עם בעיות דומות. בעוד שהאורתופד מתייחס ברוב המקרים לבעיות גסות יותר במבנה כמו קרעים, שברים ומחלות וכדרך טיפול הוא רושם תרופות, משככי כאבים ומנתח. הכירופרקט נותן מענה לבעיות עדינות יותר בעמוד השדרה ובמפרקים. הוא מטפל בגלישת חוליה, כאבי גב, בלט ופריצת דיסק ובעיות בתפקוד מפרקים באמצעות טכניקות כירופרקטיות שונות. המענה הוא יעיל, טבעי ועובד על שורש הבעיה. המטרה היא לפתור את הבעיה ללא צורך במשככי כאבים או ניתוח. לכן, ישנו ניגוד אינטרסים טבעי. כאשר חשוב לציין את החשיבות של כל אחד מבעלי המקצוע לתחומם ולדעת מתי צריך לפנות לאורתופד ומתי לפנות לכירופרקט.
האם טיפול כירופרקטי הוא כואב?
הטיפול אינו כואב כלל. במקרה בו המטופל מגיע למרפאה כאשר הוא סובל מכאבים, כל נגיעה או טיפול שיעשה יגרום לאי נוחות בגלל מצבו הכאוב וכך גם עם טיפול כירופרקטי. כאשר המטופל אינו סובל מכאבים הטיפול נעים מאד ואינו מכאיב כלל ומביא ברוב המקרים להרגשת שחרור ולהקלה מידית בכאב.
מהם ה"קנאקים" אותם לעתים שומעים במהלך טיפול כירופרקטי?
ה"קנאקים" הם רק תוצר משני של הטיפול. בזמן טיפול כאשר הכירופרקט גורם לתזוזה בחוליות משתחרר גז הכלוא בין החוליות. פעילות זו יוצרת את רעש ה"קנאק" הידוע והאופייני לטיפול הכירופרקטי.
האם טיפול כירופרקטי בטוח?
טיפול כירופרקטי נחשב לאחד הטיפולים השמרניים והבטוחים ביותר. בניגוד לנטילת תרופות וזריקות נגד כאבים אשר אינן פותרות את הבעיה ולעתים אף גורמות להחמרה, כירופרקטיקה מציעה פתרון אמתי: תיקון הבעיה המכנית שבעמוד השדרה או המפרק בצורה ידנית יעילה וטבעית. הטיפול בטוח אפילו לנשים בכל שלבי היריון.
האם זה נכון שיש קשר בין טיפול כירופרקטי לבין שבץ מוחי?
מקצוע הכירופרקטיקה הוא יחסית חדש בישראל ובתודעה של הישראלים. כמו בכל מקצוע חדש עולים נושאים שונים ושמועות המזינות את חששות הציבור מפני תחום חדש ולא מוכר. ההתייחסות לשבץ בתחום הכירופרקטיקה עלתה לאחר שמצאו שהיו מקרים בודדים של שבץ לאחר טיפול כירופרקטי בכמה מקומות בעולם. מדובר על סיכויים של 1 ל 5.85 מיליון והמתנגדים למקצוע מסיבותיהן האישיות קפצו על העניין. בכל המקרים היה מדובר על אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה מאד או היצרות והסתיידות של העורקים בצוואר והיו בסיכון גבוה לקבלת שבץ. במקרים אלה נטייה של הראש הצידה מכל סיבה אחרת כמו לדוגמה מבט לצדדים בעת חציית כביש או בזמן נהיגה הייתה עלולה להביא לאותה התוצאה
האם טיפול כירופרקטי יכול להזיק?
טיפול כירופרקטי הוא טיפול בטוח ביותר עם אחוזי סיכון כמעט אפסיים. הוא נחשב לטיפול ראשוני ועדיף על פני סוגי טיפול פולשניים יותר ובעלי רמת סיכון גבוהה יותר. כמו לדוגמה משככי כאבים עם סכנת תופעות הלוואי העלולים להתרחש בעקבות נטילתם או ניתוח אורתופדי עם הסיכונים הכרוכים בו. רמת הבטיחות של טיפול כירופרקטי כה גבוהה שניתן לטפל גם בתינוקות.
מה משך זמן הטיפול?
טיפול כירופרקטי הוא טיפול קצר יחסית. על הכירופרקט לבחור ולבצע את הטכניקה הכירופרקטית המתאימה ביותר לכל בעיה בגופו של הפציינט. המטרה היא להחזיר את המבנה למנח ותפקוד תקינים. הכירופרקט מבצע את המניפולציות בצורה ידנית או בעזרת מכשור ולעתים מוסיף טיפול בלחיצות על הרקמה שמסביב (שריר, רצועה או גיד) במידת הצורך. משך זמן טיפול כירופרקטי ממוצע הוא 10-15 דקות ללא תוספות של טיפולים אחרים. זהו אחד היתרונות הגדולים של הטיפול וניתן להתאים אותו בלוח זמנים עמוס בקלות רבה.
מדוע עדיף להגיע למרפאה פרטית לקבלת טיפול כירופרקטי?
כירופרקט העובד בקופה מוגדר כמטפל, אין לו את הסמכויות המגיעות לו כדוקטור לכירופרקטיקה והתהליך כולו כפוף לבירוקרטיה של קופות החולים. לעומת זאת כאשר מגיעים למרפאה פרטית יש לכירופרקט את האפשרות לפקח על כל תהליך האבחנה והטיפול. הוא יכול להפנות את המטופל לבדיקות והדמיות כנדרש ולבצע את האבחנה במהירות וביעילות. היחס הניתן הוא אישי ולכירופרקט יש יותר אפשרויות לביצוע עבודתו בצורה הטובה ביותר ולהביא לתוצאות הטובות ביותר.
צוות המרפאה
ד"ר אריה טויל DC – כירופרקט מומחה
- תוארDoctor of Chiropractic (primary care physician) ארה"ב
- מנהל המרכז לכירופרקטיקה וטיפול בכאב רעננה
- נבחר לכירופרקט הטוב בישראל על ידי מעריב בשנת 2012
- לשעבר מנהל מרפאה לכירופרקטיקה מצליחה- ניו יורק ארה"ב
- ספק למשרד הביטחון, לשעבר יועץ ראשי לענייני כירופרקטיקה משרד הביטחון
- מייעץ ומרצה לחברות, ארגונים ותכניות טלוויזיה
ד"ר רון בכר MD – דוקטור לרפואה Medical Doctor
- רפואה שיקומית- רפואת ספורט
- טראומה וכירורגיה דחופה- Surgery of Trauma
- רפואה תעופתית- היחידה לרפואה ופיסיולוגיה אווירית
- לשעבר רופא ראשי מג"ב משטרת ישראל
- המרכז לכירופרקטיקה וטיפול בכאב- מרפאת כאב ורפואה תעופתית
ד"ר מנחם מנדל גורן- מומחה ברדיולוגיה אבחנתית והתערבותית
- רדיולוג אבחנתי והתערבותי המביא עמו חמישה עשורים של ניסיון מעשי ומחקרי, בארץ ובחו"ל.
- לאחר שסיים לימודי תואר ראשון בהצטיינות באוניברסיטת הארוורד.
- למד רפואה באוניברסיטת טמפל בפילדלפיה, משם המשיך לסטאז' והתמחות בנוירורדיולוגיה באוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס .